Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

Velo Grablje

Selo Velo Grablje nalazi se na desetak kilometara udaljenosti, starom i novom cestom, od grada Hvara kojem administrativno pripada. Kao i sela Zoraće i Malo Grablje upotpunjuje okoliš grada Hvara ostvarujući specifični ruralni ugođaj ovog dijela otoka. Selo je nastalo u 15. stoljeću, a na svom području ima sačuvane arheološke i kulturno-povijesne spomenike od pretpovijesti do novog vijeka. Crkvica Sv. Vid je lijepo sačuvani primjerak starohrvatske arhitekture 9.-12. stoljeća, a župna crkva Sv. Kuzme i Damjana u današnjem je obliku izgrađena 1886.g. na mjestu prijašnje iz 16. stoljeća. Sa lijepim zidnim slikama iz 1913.-1914.g. jedna je od najljepših seoskih crkava u hvarskoj biskupiji. Sveti Kuzma i Damjan su ujedno zaštitnici mjesta za čijeg blagdana 26. rujna bude velika svečanost.

Iako je danas, zbog povijesnih prilika, selo skoro u potpunosti napušteno mnogi Grabljani svakodnevno dolaze u mjesto, obrađuju polja, slave svetu misu i druže se. Tako postoje boćarski klub «Levanda» i nogometni klub «Levanda» koji postižu izvrsne rezultate u natjecanjima, zatim Poljoprivredna zadruga, osnovana još 1892.g. kao "Ruzmarinska zadruga" i to prva na otoku, sa zanimljivom tradicijom proizvodnje eteričnih ulja od lavande i ruzmarina te dobrog maslinovog ulja i meda od ruzmarina, lavande, vrijesa i kadulje. Grabljani još uz Mjesni odbor i udrugu «Pjover» nastoje na čuvanju identiteta mjesta i njegovoj revitalizaciji.

Mirnoća prostora, s kamenim gomilama, maslinama, lavandom, ruzmarinom, vrijesom i kaduljom te šetnje kroz te pejzaže omogućit će Vam ugodne trenutke odmora.

Pored lijepih vidikovaca kao što su Sveti Rok, Sveti Vid, Vapnenica na Roskarsnici i Motokit možete se odmoriti i osvježiti u restoranu ''Vidikovac-Levanda'' uz domaća jela i pića, te u dalmatinskoj konobi ''Zbondini'' u Velom Grablju. Zatim možete razgledati mjesto i prošetati se predivnim putem do Malog Grablja, odmoriti se u konobi ''Stori komin'', te kroz čudesan kanjon stići do lijepih žala Milne.

Uz grabaljski pozdrav "Zdravi bili" želimo vam svako dobro i dobar put!

Fešte u Velom Grablju:

  • 15. kolovoza - Velika Gospa
  • 26. rujna – sv. Kuzma i Damjan
  • prva nedjelja u listopadu – Gospa od ruzarija
  • Festival levande (zadnji vikend u lipnju)

"Etno-eko selo"

Projekt "Etno-eko selo" započet je 2005. g. na nivou Županije Splitsko-dalmatinske, točnije Upravni odjel za turizam na čijem je čelu gosp. Joško Stella. Za Grad Hvar zadužen je ured za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, te gđa. Ita Pavičić. Na otoku Hvaru obuhvaćena su etno-eko sela: Malo Grablje, Velo Grablje, Humac, Zorače, Brusje i Mala Rudina.

Projekt Etno-eko doprinosi očuvanju kulturne baštine, obnovi tradicionalnih dalmatinskih objekata, promociji dalmatinskog turizma, zaustavljanju raseljavanja, povratku stanovništva, oživljavanju tradicijske proizvodnje i starih obrta, poticanju i zaštiti autohtonih proizvoda otoka i Dalmatinske zagore.

Korisnici sredstava su jedinice lokalne uprave. Županijski novac može se koristiti za izradu geodetskih i konzervatorskih podloga, katastra, urbanističkih planova, modela upravljanja, investicijsko-tehničke dokumentacije, nabavu kamena za obnovu tradicijskih objekata, otkup objekata za etno zbirke, galerije, recepcije, suvenirnice te uređenje komunalne infrastrukture.

Za Velo Grablje su u dosadašnjem dijelu odobrena bespovratna sredstva koje je grad uložio u izradu Urbanističkog plana (UPU), geodetsku izmjeru te konzervatorski elaborat.

Pitamo se zašto je projekt važan za Velo Grablje?

Pa ovo je od presudne važnosti za revitalizaciju Velog Grablja! Nude nam se bespovratna sredstva za obnovu društvenih prostorija u Grablju, nudit će se razni poticaji za obnovu privatnih kuća, sredstva za infrakstrukturu, poticaji za mala obiteljska gospodarstva...mi kao Udruga smo prepoznali to i sudjelujemo u svakim daljnim projektima i akcijama...

ETNO EKO SELO PREZENTACIJA

PREUZMITE ETNO EKO SELO PREZENTACIJU

Galerija slika: