Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

PROSLAVA OBLJETNICE 100 GODINA \"JAPJENICE NA ROSKARSNICI\"

PROSLAVA OBLJETNICE 100 GODINA \

"Pjover" Udruga za zaštitu i revitalizaciju V. Grablja - Hvar

Velo Grablje 21450 Hvar

3. travnja 2014 god. , Hvar

 

PROSLAVA OBLJETNICE 100 GODINA "JAPJENICE NA ROSKARSNICI"

Udruga "Pjover" za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja, ove godine 2014., organizira proslavu obljetnice 100 godina Vapnenice ("Japjenice") na Rôskàrsnici.

Uz stari općinski put što se spušta od Svetog Vida, a odmah uz današnju cestu V. Grablje - Stari Grad, ostao nam je sačuvan jedinstveni spomenik japjenice izrađene 1914. godine. 

                Kada je japjenica bila napravljena i spremna za paljenje došla je mobilizacija za vojsku jer je započeo Prvi svjetski rat. I tako je ostao sačuvan taj raritetni spomenik tradicijske arhitekture. Paljenje japjenica, vapnenica ili klačina je prastari, od antičkih vremena, način za dobivanje vapna, a vapnarstvo je bilo značajna privredna grana na hvarskom području. 

Arhitektonski oblik vapnenica je vrlo specifičan i u graditeljskoj je tradiciji starih mediteranskih kultura. Međutim, paljenjem vapnenice njen volumen sagorjeva i pretvara se u vapno, a na tom mjestu ostane humak crvenkaste zemlje s bjelkastim nijansama vapna. Tako ne ostaje njen arhitektonski oblik i ostaje nedokučiv onome tko to ne poznaje, a danas je to već i na našem otoku zaboravljeni način gradnje i posla. U tom smislu japjenica na Rôskàrsnici postaje jedinstveni takav sačuvani spomenik općeg značaja. (prof. Nikša Petrić)

Vapnenicu sa svojom kulturnom i tradicijskom vrijednošću, te kao turističku atrakciju etno-eko sela Velog Grablja i ponudu grada Hvara TREBA ZAŠTITITI.

Mi kao udruga "Pjover", ovim putem apeliramo da nadležne institucije poduzmu sve mjere, da se Japjenica adekvatno zaštiti i sačuva za sve buduće naraštaje.

Udruga "Pjover" će u subotu, 12. travnja 2014. g. s početkom u 08.30 sati organizirati proslavu 100 godina Japjenice na Roskarsnici, uz radnu akciju uređenja, radionicu suhozida, domjenak, kao i otvorenu diskusiju o zaštiti tog jedinstvenog spomenika.

 

Uveličajte proslavu Vašim dolaskom !

 

S poštovanjem,

I.O.  udruge "Pjover"

Velo Grablje, Hvar

04.04.2014.


Povratak na novosti

Galerija slika: