Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

Postavljanje i blagoslov oltara kod križa u Velom Grablju

Postavljanje i blagoslov oltara kod križa u Velom Grablju

U nedjelju 4. rujna 2011. slavljem sv. mise blagoslovljen je novopostavljeni oltar na predjelu Pjover – kod križa.
Na tome se mjestu jednom godišnje (posljednje nedjelje kolovoza) slavi sv. misa. Po imenovanju za župnika Velog Grablja 2009. Godine, prvu sam sv. misu slavio upravo na tome mjestu i odmah se rodila misao kako bi trebalo postaviti i prikladni oltar.
Ove je godine zahvaljujući doprinosu određenih osoba ta ideja provedena u djelo.
Na oltaru su okomito isklesani riba i križ. Znak križa je, za razliku od ribe, većini jasan. Riba je jedan od najstarijih kršćanskih ikonografskih znakova. Na grčkom se jeziku riba kaže IHTIS. Za kršćane je svako slovo u riječi IHTIS bitno jer je početno slovo najkraće ispovijesti vjere.
Iesus – Isus
Hristos – Krist
Theu – Božji
(H)Iios – Sin
Soter –Spasitelj
Tako su kršćani, crtajući ribu, ispovijedali svoju vjeru.

Zahvaljujem svima koji su pomogli postavljanju oltara. Hvala: Vijekotu Zaninoviću – Alvižu, Juri Zaninoviću Vida, Josipu Vrankoviću Bareta, Ivanu Petriću – Petrovu, Ivotu Petriću Štrakotovu i Tončiju Petriću.
Među njima na poseban način ističem Josipa Vrankovića koji je od nezgrapnog kamena kakvog smo mu donijeli uspio napraviti ovakav jednostavni a opet posebni oltar, te Vijekotu Zaninoviću bez čijega truda i tehničke podrške od ovoga svega ne bi bilo ničega.
Nitko od nas koji smo sudjelovali nije veliki renomirani umjetnik pa se ni postavljeni oltar ne usuđujem nazivati umjetničkim djelom. Ipak, smatram kako se može reći sljedeće:
- Ukoliko se na tome mjestu slavi sveta misa bilo je potrebno postaviti i oltar.
- Možda nije morao biti od kamena, niti baš onakav, ali meni se čini da je posve prikladno da je od kamena i to od jednog komada, i da je baš onakav – većim dijelom neobrađen i razvedenog oblika.
Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali. Neka ovaj oltar bude Bogu na čast, a svima nama na spasenje.


Don Pavao Gospodnetić, župnik
 

17.10.2011.


Povratak na novosti

Galerija slika: