Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

Dvije godine bez barba Nikše

Dvije godine bez barba Nikše

Prošle su dvije godine od kako nas je napustio naš počasni predsjednik udruge „Pjover“ prof. Nikša Petrić (preminuo 22. travnja. 2010. god.). Za sobom je ostavio mnoga djela i puno pozitivne energije, koju je prenio mladima iz udruge i Velog Grablja. Pozivamo sve prijatelje da 22. travnja. 2012. godine, odemo na počivalište barba Nikše, na groblje u Velom Grablju, te odamo počast velikom čovjeku.
U kratkim crtama, s obzirom da je u izradi knjiga o Nikši Petriću, u izdanju Matice Hrvatske Hvar, donosimo na našim stranicama nekoliko suradnji koju su Nikša i „Pjover“ realizirali, kao i članak u Vjesniku iz 18. studenog 2008. godine, o velikom arheološkom uspjehu Nikše Petrića.
Bog Vas blagoslovio i puno nam falite...


Izdane knjige U. Pjover / u suradnji s gosp. Nikšom Petrićem
1. - Ivan Zoranić - ”Ljetopis Grablja” 1872.-1886., Velo Grablje 2006.
(Rukopis za tisak priredio Nikša Petrić)
2. - Lorenco Tudor - “Velo Grablje”, Velo Grablje 2007. (priredio Nikša Petrić)
3. - Nikša Petrić, Stanislav Štambuk, “Ruzmarinska zadruga 1892.Obljetnica”, Velo Grablje 2007.
4. - Nikša Petrić - “Spomenici Velog Grablja”, Hvar 2008.
5. - Marin Zaninović, Nikša Petrić, Nela Zaninović “...u levandu”, Fotomonografija, Velo Grablje 2009.

Članci u časopisu Pjover, u kojem je bio glavni urednik
Prijedlog za grb V. Grablja. / Pjover br. 4. 2008.
Prijedlog za muzej / Pjover br. 4. 2008.
Prigodno slovo na otvaranju izložbe fotografija „...u levandu“ Nele Zaninović / Pjover br. 5. 2009.
Grabaljske šetnje - Tematske staze / Pjover br. 5. 2009.
„Ča je naše“ - Zapis o mejošima / Pjover br. 5. 2009.
Osvrt na članak Slobodne Dalmacije iz 8.4.1955. g. „Kome smeta zabavni i društveni život omladine u Velom Grablju“ / Pjover br. 5. 2009.
te niz prikupljenih prigodnih članaka, od njegove strane ili članci ljudi koji su pisali za njega ( Nikšini prijatelji )...
Nikša je napisao tekst za oštampani „Turistički vodič Velo Grablja“.

Izdvajamo:
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Hvara povodom Dana Grada Hvara, Blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika 2. listopada 2008. godine u Arsenalu dodijeljeno je temeljem odluke Gradskog vijeća javno priznanje:

Gospodin NIKŠA PETRIĆ, prof. iz Hvara, dobitnik je osobne nagrade za iznimne znanstvene rezultate ostvarene u arheologiji, povijesti i kulturi, te mu se uručuje diploma i novčana nagrada.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara - mr.sc. Sergio Bracanović
Gradonačelnik Grada Hvara - Pjerino Bebić


Na sastanku Upravnog odbora Udruge "Pjover" došli smo na ideju da prof. Nikšu Petrića zbog iznimnog doprinosa radu Udruge proglasimo POČASNIM PREDSJEDNIKOM ! Podsjetimo, barba Nikša je sudjelovao u prvom dopisu da se Grablje stavi u Etno-eko projekt, redovito stručnim pristupom sudjeluje u pisanju natječaja, u suradnji s nijm izdali smo pet knjiga, aktivno sudjeluje u pisanju članaka u grabaljskom godišnjaku, idejom i dobronamjernim savjetima udruzi je uvijek na raspolaganju. Inače Nikša Petrić je prošlogodišnji dobitnik nagrade za iznimne znanstvene rezultate ostvarene u arheologiji, povjesti i kulturi te mu je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Hvara uručena nagrada.
Naš prjedlog na skupštini ( 20.09.2009. g.) jednoglasno je prihvaćen, te je prof. Nikša Petrić POČASNI PREDSJEDNIK Udruge "Pjover" !

Ivan Zaninović
Predsjednik U. Pjover
 

18.04.2012.


Članak Nikše Petrića


Povratak na novosti

Galerija slika: