Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

Dokumentarac o nogometnom klubu kreće na festivale dokumentarnog filma

Dokumentarac o nogometnom klubu kreće na festivale dokumentarnog filma

LIJEK ZA DUŠU ‘Levanda miriše s vrha’
Čak i gledateljima koji su o Velome Grablju i njegovim mištanima znali malo ili ništa, dokumentarac “Levanda miriše s vrha”, projiciran na bilome lancunu pokraj crkve svetih Kuzme i Damjana, bio je lijek za dušu.
Na prepunoj pjaceti teško se moglo naći mjesta, a film o nogometnom klubu “Levanda”, aktualnom prvaku Forske lige, čiji su autori Maja Zrnić i Jurica Vodanović, prepun duhovitih momenata i nostalgije u trajanju od 55 minuta, nepretenciozno je remek-djelo posvećeno životu na škoju u zimsko vrijeme, kad bodule nitko ne gleda.

Velo se Grablje nakon tri velika požara koja su uništila nasade lavande iselilo u Hvar, u mjestu je samo sedam stanovnika, a ostali se okupe na blagdan svetih patrona, sprovodima, feštama i Danima levande u srpnju.

A svima je jedna stvar zajednička − iz svake je kuće netko iz generacije igrao za NK Levandu, osnovanu 1971. godine, pa u svim kužinama vise dvije slike: “Posljednja večera” i fotografija momčadi. Klub koji slavi 40. godišnjicu osnivanja tri je puta bio prvak škoja na kojemu se igra vjerojatno najjača otočna liga na Jadranu, s 11 klubova i utakmicama od Sućurja do Hvara.
Nogomet kao začin

− Balun se na otoku počinje igrati kad završi jematva i traje do dolaska prvih turista. Igrači su prave zvijezde, koji ipak ne mogu izbjeći kritike i šale žestokih navijača na svoj račun. U tom razdoblju otočani ostaju sami sa sobom i tada počinje najzanimljivije doba na Hvaru, čiji je začin upravo nogomet – objašnjava redateljica Maja Zrnić, koja je završila režiju na Akademiji u New Yorku, a nakon života u rodnom Zagrebu i Splitu, mir i inspiraciju je prije pet godina pronašla na Hvaru.

Kroz film vodi kapetan momčadi Ivan Zaninović Grande, predsjednik “Pjovera”, udruge za revitalizaciju Veloga Grablja, glazbena podloga djelo je Zorana Šoljana Ranga, a snimljen je u produkciji HvarTV-a, čije se emisije mogu pratiti preko stranice na internetu. “Levanda miriše s vrha” ovoga ljeta kreće na festivale dokumentarnog filma, a projekcije će se održati i u dalmatinskim gradovima. Ne propustiti.
SLOBODNA DALMACIJA - Damir Šarac

05.09.2011.


Povratak na novosti

Galerija slika: