Pjover

Velo Grablje

Velo Grablje

Grad Hvar

Festival Levande

Nekoliko riječi o ideji…

"Ruzmarinska zadruga" u Velom Grablju osnovana 1892.g., prva takova u Hrvatskoj i prva zadruga na otoku Hvaru koju nastavlja današnja "Poljoprivredna zadruga" sa zanimljivom tradicijom proizvodnje eteričnih ulja od ružmarina i lavande vrijedna je suvremenog pristupa u osmišljavanju danas potrebite gospodarsko-turističke promidžbe.

Udruga "Pjover" za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja odlučila je stoga promovirati manifestaciju "Festival levande" za koju će nastojati da postane tradicionalna. Naime, želja je udruge da se promovira jedna dvodnevna gospodarsko-turističko-kulturna manifestacija u Velom Grablju, u okvirima suvremenih uvjeta i gospodarsko-turističkih potreba.

Naglasak je na lavandi budući da se prvo u V. Grablju od 1928.-30.g. počinje sustavno uzgajati lavanda i proizvoditi ulje od lavandina, a V. Grablje je bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji. Prvi je na otoku Hvaru počeo uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina barba Borte, Bartul Tomičić (1869.-1953.), a najveći proizvođač tog ulja u Dalmaciji šezdesetih godina 20. stoljeća bio je barba Lorenco Tudor (1894.-1975.) nazvan od engleskih novinara "King of lavanda". Uostalom, kako je Hvar u 18. i 19. st. bio poznat po ružmarinu, "Među otočjem Hvar je kruna ružmarina", tako je u 20. st. poznat po lavandi, osobito V. Grablje, koja je i danas jedan od poznatih brendova Hvara. Osobito je stoga potrebno danas poticati i stimulirati u suvremenim uvjetima njeno uzgajanje i proizvodnju ulja u svrhu gospodarsko-turističke potražnje. Kao i druge domaće izvorne proizvode kao što su med od lavande, ružmarina, kadulje i vrijesa, te maslinovo ulje, rakije, vina i drugih proizvoda.

Udruga je osmislila manifestaciju "Festival levande" s nekoliko osnovnih komponenti od edukativne do gospodarske, turističke i kulturne. Festival traje više od uzastopnih 10 godina, a od 2019. godine posjeduje oznaku Hrvatski otočni proizvod.

S otvaranja prvog festivala, govor predsjednika Udruga "Pjover" :

"U udruzi "Pjover" rodila se ideja o jednoj manifestaciji gdje bi se slavila biljka levande! Kada kažemo biljka levande onda to i nema neku težinu, ali kada znamo povijest levande, ljude-trud-znoj-muku-radost onda to poprima jednu veliku, ozbiljnu i odgovornu dimenziju...

Problem se javlja upravo tu što se povijest zaboravlja a budućnost ljubičaste boje sve je blijeđa i blijeđa... Ovim Festivalom želimo poduzeti korak da barem levanda ne odlazi sa otoka Hvara, njoj je ovdje mjesto, ona se davno naselila na otoku, ona nas je u krajnjem slučaju sve zadužila da je čuvamo! Koliko je muke dala, još više je i radosti...

Neka ovaj Festival levande da radost, neka se rađaju nove ideje, nova poznanstva. Festival ste svi Vi, izlagači, sudionici, sponzori, mediji, svima se lijepo zahvaljujemo, budite ponosni predstavnici otoka.

Zahvaljujem se i ljudima koji su iznjeli organizacijski teret, oni će se prepoznati, svaka pomoć bila je dobrodošla pa i ona najmanja. Apeliram na mlade ljude, članove neka se uključe, neka pomažu..."

Link za facebook:

https://www.facebook.com/pages/category/Community/Udruga-Pjover-646075718919682/

Download PDF brošuru

Galerija slika: